Hierna gezamenlijk genoemd de “Partijen” en afzonderlijk een “Partij”.
NA HETGEEN VOLGT TE HEBBEN UITEENGEZET:
Overwegende dat de Partijen een commerciële samenwerking hebben aangegaan;
Overwegende dat de Opdrachtgever in het kader van haar commerciële activiteit een beroep wenst te doen op de Dienstverlener voor de uitvoering van een tijdelijke ondersteuning bij het dagelijks beheer van de apotheek van de Opdrachtgever;
Overwegende dat de Partijen vervolgens zijn samengenomen en onderhavige overeenkomst hebben gesloten aangaande de richtlijnen die de Opdrachtgever in dit kader aan de werknemers van de Dienstverlener kan geven (hierna genoemd de “Instructieovereenkomst”).
WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:
Art. 1 – Werkgeversgezag en Toegelaten Richtlijnen
Art. 1.1 De Partijen erkennen en gaan akkoord dat de Opdrachtgever op geen enkele wijze en op geen enkel ogenblik enig gedeelte van het werkgeversgezag zal uitoefenen over de werknemers van de Dienstverlener.
Art. 1.2 De Partijen komen overeen dat de Opdrachtgever, in het kader van de adequate uitvoering van de opdrachten die de Dienstverlener zal uitvoeren (hierna genoemd de “Opdrachten”), de in artikel 1.5 van deze overeenkomst vermelde richtlijnen kan geven aan de werknemers van de Dienstverlener (hierna genoemd de “Toegelaten Richtlijnen”).
Art. 1.3 Mits naleving van de verplichtingen onder deze Instructieovereenkomst, zal de Dienstverlener vrij de werkwijze en activiteiten van haar werknemers in de uitvoering van de Opdrachten kunnen bepalen. Deze werknemers vervullen de Opdrachten in volle onafhankelijkheid ten aanzien van de Opdrachtgever.
Art. 1.4 De Dienstverlener zal te allen tijde als enige verantwoordelijk zijn voor de betaling van vergoedingen, salarissen en/of andere voordelen aan haar personeel of zelfstandige medewerkers.
Art. 1.5 Zullen aanzien worden als Toegelaten Richtlijnen:
• Richtlijnen met het oog op het doen naleven van de verplichtingen die op de Opdrachtgever rusten inzake het welzijn op het werk;
• Richtlijnen betreffende de plaats en het tijdstip van uitvoering van de Opdrachten, dit in lijn met de gemaakte reservering;
• In de mate dat deze verantwoord worden en/of vereist zijn door de werkomstandigheden bij de Opdrachtgever, richtlijnen betreffende de werkwijze en de werkorganisatie;
• Een volledige zelfstandige vervanging van de Apotheker-Titularis is enkel uitvoerbaar door werknemers van de Dienstverlener met adequate ervaring. Werknemers van de Dienstverlener die hiervoor in aanmerking komen, worden als dusdanig geafficheerd op het online platform van de Dienstverlener.
Art. 1.6 De Opdrachtgever zal zich ervan onthouden om enige richtlijnen, andere dan de Toegelaten Richtlijnen, te geven aan de werknemers van de Dienstverlener.
Art. 1.7 Het geven van de Toegelaten Richtlijnen kan in hoofde van de Opdrachtgever nooit beschouwd worden als de uitoefening van enig gedeelte van het werkgeversgezag. De Dienstverlener erkent dan ook dat het geven van de Toegelaten Richtlijnen door de Opdrachtgever geenszins een uitholling van het werkgeversgezag van de Dienstverlener kan uitmaken.
Art. 1.8 De Opdrachtgever zal, zover toepasselijk, de verplichtingen die op haar rusten in het kader van de Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk naleven. De Opdrachtgever zal in het bijzonder de verplichtingen van de artikelen 7,8 en 9 van de Wet van 4 augustus 1996 naleven.
De Opdrachtgever zal erop toezien dat de lasthebbers, mandatarissen, agenten en/of aangestelden van de Dienstverlener op de hoogte worden gesteld van alle bepalingen van de Welzijnscodex en haar uitvoeringsbesluiten, van toepassing voor de uitoefening van de Opdrachten bij de Opdrachtgever.
De Opdrachtgever zal de Dienstverlener, haar lasthebbers, mandatarissen, agenten en/of aangestelden informeren over:
– de beroepsrisico’s bij de Opdrachtgever;
– de bescherming en preventiemiddelen bij de Opdrachtgever;
– de organisatie van de eerste hulp bij de Opdrachtgever;
– de brandbestrijding en de evacuatie van personen bij binnenwerken bij de Opdrachtgever;
zoals voorzien in de Codex Welzijn op het werk als in haar uitvoeringsbesluiten en dit zowel indien de Opdrachten bij de Opdrachtgever als bij haar klanten worden uitgeoefend.
Art. 1.9 De Dienstverlener verbindt er zich toe haar verplichtingen inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, die eigen zijn aan de inrichting waar de Dienstverlener werkzaamheden komt uitvoeren, na te leven en door haar werknemers, desgevallend, te doen naleven. De Opdrachtgever verstrekt de werknemers van de Dienstverlener hieromtrent de nodige info.
Indien de Dienstverlener de hiervoor bepaalde verplichtingen niet of gebrekkig naleeft, kan de Opdrachtgever, na de Dienstverlener hiervan op de hoogte te hebben gebracht, de nodige maatregelen treffen, op kosten van de Dienstverlener.
Art. 1.10 Indien een werknemer van de Dienstverlener in de uitoefening van de Opdrachten betrokken is bij een ernstig arbeidsongeval, zal de Opdrachtgever onmiddellijk (d.w.z. de dag van het ongeval) de Dienstverlener op de hoogte te stellen.
De Opdrachtgever zal er op haar kosten voor zorgen dat het ongeval onmiddellijk door haar bevoegde preventiedienst zal onderzocht worden en dat binnen de tien dagen volgend op het ongeval een omstandig verslag wordt overgemaakt aan de bevoegde ambtenaren en aan de betrokken personen (de bij het ongeval betrokken werkgevers, gebruikers, uitzendbureaus, bouwdirecties belast met de uitvoering, aannemers, onderaannemers en zelfstandigen). De Dienstverlener zal samenwerken met de Opdrachtgever, haar preventiedienst, de bevoegde ambtenaren en de betrokken personen teneinde er voor te zorgen dat het ongeval kan onderzocht worden en het omstandig verslag kan opgemaakt worden.
Art. 1.11 De Partijen erkennen en gaan akkoord dat de Opdrachtgever haar ondernemingsraad, bij ontstentenis hiervan, het comité voor preventie en bescherming op het werk en, bij ontstentenis hiervan, de leden van de vakbondsafvaardiging, onverwijld op de hoogte brengt van het bestaan van de overeenkomst tussen de Partijen en de leden van de ondernemingsraad, bij ontstentenis hiervan, de leden van het comité voor preventie en bescherming op het werk en, bij ontstentenis hiervan, de leden van de vakbondsafvaardiging, indien zij hierom verzoeken, een afschrift van deze Instructieovereenkomst bezorgt.
Art. 2 – Bepalingen ten aanzien van de Deelovereenkomst
Voor iedere afzonderlijke opdracht, hierna genoemd ‘Deelovereenkomst’, die wordt ingepland in het kader van de algemene Instructieovereenkomst, worden minstens de volgende details vastgelegd:
– de naam en functie van de medewerker van de Dienstverlener;
– de naam van de Opdrachtgever en de locatie waar de werkzaamheden zullen worden verricht;
– de looptijd van de opdracht en het aantal te presteren uren per werkdag;
– het tarief, exclusief BTW, waartegen door de Dienstverlener de verrichte werkzaamheden aan de Opdrachtgever zullen worden gefactureerd.
Bovenstaande details worden aan de Opdrachtgever meegedeeld door middel van een orderbevestiging volgend op:
– Het door de Opdrachtgever confirmeren van een reservering via het daarvoor voorziene boekingssysteem op het online platform van de Dienstverlener.
– Het door de Opdrachtgever confirmeren van een offerte, opgemaakt vanuit het online platform van de Dienstverlener.
Art. 3 – Duur en beëindiging
Deze Instructieovereenkomst is van onbepaalde duur. Zij kan door elke Partij worden opgezegd mits eerbiediging van een schriftelijk te geven opzeggingstermijn van 3 maanden.
Alle lopende Deelovereenkomsten die nog niet zijn beëindigd bij afloop van deze Instructieovereenkomst, zullen van rechtswege en automatisch beëindigd worden bij afloop van de Instructieovereenkomst.
Een deelovereenkomst kan door de Opdrachtgever kosteloos worden opgezegd via uitdrukkelijk schriftelijk verzoek, indien de aanvangsdatum van de respectievelijke opdracht meer dan 3 maanden in de toekomst ligt. Indien de periode tussen het opzeggen van de deelovereenkomst en de afgesproken aanvangsdatum van de opdracht minder dan 3 maanden bedraagt, zal het afgesproken uurtarief gedeeltelijk of volledig worden gefactureerd volgens onderstaande regel:
– Minder dan 3 maanden voor de start van de opdracht: 20% van de totale som van het uurtarief
– Minder dan 1 maand voor de start van de opdracht: 50% van de totale som van het uurtarief
– Minder dan 1 week voor de start van de opdracht: 100% van de totale som van het uurtarief
Indien de medewerker van de Dienstverlener, op uitdrukkelijk verzoek van de Opdrachtgever aan de medewerker van de Dienstverlener, minder uren maakt dan is beschreven in deelovereenkomst, zal het volledige aantal uren zoals beschreven in de deelovereenkomst worden gefactureerd.
Elk der Partijen kan aan deze Instructieovereenkomst onmiddellijk en zonder betaling van enige vergoeding een einde stellen in geval van aanvraag tot gerechtelijk akkoord, staking van betaling, faillissement of in vereffening stelling van de andere Partij, of in geval van een zware en kennelijke tekortkoming aan de verplichtingen voortvloeiend uit deze Instructieovereenkomst of de daarvan deel uitmakende Deelovereenkomsten door de andere Partij, zonder date deze tekortkoming binnen veertien dagen na kennisgeving hersteld is, en dit onverminderd het recht op schadevergoeding en/of andere wettelijke of contractuele remedies die Partijen kunnen aanwenden als gevolg van deze tekortkoming. Beëindiging van deze Instructieovereenkomst omwille van één van deze omstandigheden stelt automatisch en van rechtswege ook een einde aan alle nog lopende Deelovereenkomsten.
Art. 4 – Uitvoering van de overeenkomst
Beide Partijen kunnen hun rechten en verplichtingen die voortvloeien uit deze Instructieovereenkomst en haar Deelovereenkomsten noch geheel, noch gedeeltelijk overdragen aan een derde zonder het voorafgaandelijk en schriftelijk akkoord van de andere Partij. Beide Partijen kunnen hun rechten en verplichtingen die voortvloeien uit deze Instructieovereenkomst en haar Deelovereenkomsten op elk moment overdragen aan een andere vennootschap die tot dezelfde groep behoort.
De medewerker van de Dienstverlener zal werken binnen een team van de Opdrachtgever. Indien gedurende de eerste 2 weken na aanvang van de werk¬zaamheden blijkt dat de betrokken medewerker niet naar tevredenheid c.q. niet conform de in de aanvraag gestelde verwachting van de Opdrachtgever functio¬neert, dan kan de Opdrachtgever door middel van een schriftelijk gemotiveerd verzoek vervanging vragen aan de Dienstverlener. Voor zover de opdracht op dat moment nog minimaal 2 weken duurt en een vervanging voor de Dienstverlener in redelijkheid te realiseren is, zal de Dienstverlener binnen zo kort mogelijke tijdsspanne een vervanger voorstellen.
In onderling overleg kunnen de Opdrachtgever en de Dienstverlener steeds beslissen over te gaan tot vervanging van een medewerker van de Dienstverlener. De kosten gerelateerd aan de vervanging zullen gedragen worden door de Partij die de vervanging heeft geïnitieerd.
De Opdrachtgever zal voldoen aan alle administratieve, sociale en fiscale verplichtingen die hij heeft als opdrachtgever. Eventuele kosten voortvloeiend uit het niet naleven van deze verplichtingen zullen door de Dienstverlener gedragen worden.
Art. 5 – Tarieven, prijzen en overige kosten
De vergoeding van de Dienstverlener voor de prestaties krachtens deze Instructieovereenkomst wordt vastgesteld volgens een uur- of dagtarief dat wordt vastgelegd in elke Deelovereenkomst. Behoudens andersluidende overeenkomst zijn in deze vergoeding begrepen alle kosten, voor een normale uitvoering van de opdracht op de plaats van uitvoering zoals beschreven in de Deelovereenkomst.
De vergoeding is een netto vergoeding welke ten laste van Dienstverlener dient verhoogd te worden met BTW.
De Opdrachtgever zal maandelijks de gepresteerde uren of dagen voor akkoord ondertekenen op het document dat hem daartoe zal worden voorgelegd door de Dienstverlener, en dit ten laatste op de eerste werkdag van de maand die volgt op de uitgevoerde prestaties.
De Dienstverlener zal iedere maand de vernoemde vergoeding aan de Opdrachtgever factureren. Alle facturen moeten worden betaald binnen dertig (30) dagen na factuurdatum. Voor overige bepalingen met betrekking tot de betaling van de facturen van Dienstverlener wordt verwezen naar de algemene verkoopsvoorwaarden van de Dienstverlener.
Indien een werknemer van de Dienstverlener in de onmogelijkheid verkeert om, na aanmelding, de bedrijfsgebouwen van de Opdrachtgever te betreden o.w.v. werkstaking, technische stoornis e.d., zullen deze omstandigheden niet beschouwd worden als overmacht in hoofde van de Opdrachtgever en worden deze uren aan hem gefactureerd.
De tarieven voor de uitvoering van de werkzaamheden zijn gebaseerd op een uurtarief zoals beschreven in de Deelovereenkomst. Werkzaamheden verricht buiten de gebruikelijke werkdag, worden als overwerk doorbelast. Als normale uren, dat wil zeggen de gebruikelijke werkdag, gelden de uren binnen de reguliere werktijd, dat wil zeggen van 08.00 u tot 19.00 uur, met dien verstande dat een werkdag minimaal 4 (halve dag) of 8 (volledige dag) werkuren beslaat en minimaal 30 minuten onbezoldigde rustpauze omvat.
Eventuele overuren kunnen enkel gepresteerd worden met de voorafgaande goedkeuring van de Opdrachtgever en van de Dienstverlener.
Eventuele afwijkingen aan deze regeling worden vermeld in de Deelovereenkomst.
Het vastgelegde uurtarief wordt tussen Partijen overeengekomen onder voorbehoud van algemene kostenstijgingen of andere overeengekomen wijzigingen op niveau van het paritair comité waarin de Dienstverlener en de medewerker van de Dienstverlener actief zijn (bv. loonindexering).
Art. 6 – Afwezigheid
Elk verlof van de werknemers van de Dienstverlener die de Deelovereenkomsten uitvoeren moet worden toegestaan, rekening houdend met het belang van de door de werknemers van de Dienstverlener toevertrouwde opdracht en projecten en de planning en mijlpalen hiervan, zodat deze afwezigheid geen afbreuk doet aan de totale rentabiliteit van de geleverde diensten en geen afbreuk doet aan de prestaties van de diensten door andere deelnemers. Met het oog hierop, moet de Opdrachtgever eerst worden geïnformeerd alvorens eventueel verlof te nemen.
Elke afwezigheid wegens ziekte zal onmiddellijk worden gemeld aan de Opdrachtgever, samen met de duur van de afwezigheid en de mogelijke weerslag op de geleverde diensten.
Zowel voor verlof als ziekte geldt dat dit niet vergoed wordt door de Opdrachtgever, noch dat een vergoeding verschuldigd is door de Dienstverlener. Uitsluitend gewerkte uren zullen worden vergoed door de Opdrachtgever.
Art. 7 – Geheimhouding
Alle informatie en materialen die door de ene Partij (de ‘Verstrekkende Partij’) aan de andere Partij (de ‘Ontvangende Partij’) verstrekt zijn of worden in het kader van deze Overeenkomst, zullen door de Ontvangende Partij confidentieel worden gehouden en zullen niet gereproduceerd worden noch aan derden ter kennis gebracht worden of gebruikt worden tenzij voor de uitvoering van de verplichtingen van de Ontvangende Partij onder deze Overeenkomst. De Ontvangende Partij is er jegens de Verstrekkende Partij toe gehouden er zorg voor te dragen dat derden die, binnen de grenzen van het voorgaande, kennis krijgen van vertrouwelijke informatie en materialen van de andere Verstrekkende Partij, tot dezelfde verplichtingen gehouden zijn.
Deze vertrouwelijkheidverbintenis van is niet van toepassing op informatie waarvan de Ontvangende Partij kan aantonen dat
1 zij reeds zonder beperkingen openbaar verkrijgbaar is of geworden is, zonder dat dit te wijten is aan een fout van de Ontvangende Partij; of
2 zij door de Ontvangende Partij zonder beperkingen verkregen werd van een derde die rechtmatig in het bezit was van dergelijke informatie en het recht had om dergelijke informatie ter kennis te brengen; of
3 zij rechtmatig en zonder beperkingen in het bezit kwam van de Ontvangende Partij voordat zij hem door de Verstrekkende Partij werd ter kennis gebracht; of
4 zij onafhankelijk werd ontwikkeld door de Ontvangende Partij zonder gebruik van de vertrouwelijke informatie die door de Verstrekkende Partij ter kennis werd gebracht.
Art. 8 – Overname personeel
Art. 8.1 De Opdrachtgever verbindt zich ertoe om, gedurende de duur van deze overeenkomst en gedurende één jaar na het beëindigen van deze overeenkomst, niet over te gaan tot aanwerving van of samenwerking met, onder welke vorm dan ook, rechtstreeks of onrechtstreeks, personen die momenteel in dienst zijn of tijdens de duur van deze overeenkomst in dienst zullen zijn van de Dienstverlener.
Art. 8.2 Bij niet-naleving van deze clausule zal de Opdrachtgever aan Dienstverlener een forfaitaire schadevergoeding verschuldigd zijn van 1 jaar brutoloon.
Art. 9 – Aansprakelijkheid en vrijwaring
Art. 9.1 De Dienstverlener zal zijn diensten in regie naar best vermogen uitvoeren en zal rekening houden met de aanwijzingen en richtlijnen welke zij van de Opdrachtgever ontvangt voor zover deze kaderen binnen deze overeenkomst. Vermits Dienstverlener in deze overeenkomst enkel ondersteuningsdiensten levert, berust de projectverantwoordelijkheid volledig bij de Opdrachtgever.
Art. 9.2 De totale aansprakelijkheid van Dienstverlener wegens toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst is beperkt tot vergoeding van directe schade tot maximaal het bedrag van de voor die overeenkomst bedongen prijs (excl. BTW).
Art. 9.3 Indirecte schade is altijd uitgesloten en iedere verdere aansprakelijkheid ter zake van tekortkomingen of gebreken is uitgesloten (bv. bedrijfsgevolgschade zoals financiële of commerciële verliezen).
Art. 9.4 De Opdrachtgever en Dienstverlener komen uitdrukkelijk overeen dat de betreffende dienstverlening van Dienstverlener een middelenverbintenis is en geen resultaatsverbintenis.
Art. 9.5 In geval van buitencontractuele burgerlijke aansprakelijkheid voor haar medewerkers opgelopen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden bij de Opdrachtgever, is de schadevergoeding per schadegeval in hoofde van Dienstverlener alleszins beperkt tot een bedrag van 100.000 EUR gemengd voor lichamelijke en materiële schade.
Art. 9.6 De Opdrachtgever waarborgt dat de diensten of werken opgeleverd door Dienstverlener uitsluitend zullen aangewend worden voor wettige doeleinden en praktijken en vrijwaart Dienstverlener voor alle gevolgen resulterend uit een aanspraak of vordering die enige derde zou richten tegen Dienstverlener ingeval van tekortkoming dienaangaande vanwege de Opdrachtgever.
Art. 10 – Bescherming van het privéleven
Art. 10.1 Zowel de opdrachtgever als de onderaannemer verbinden zich ertoe de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) na te leven.
Art. 11 – Diversen
Art. 11.1 Deze Overeenkomst is de volledige Overeenkomst die Partijen aangegaan hebben met betrekking tot het voorwerp ervan. Zij vervangt alle vorige afspraken m.b.t. haar voorwerp en alle voorafgaande besprekingen en afspraken die Partijen hebben gemaakt m.b.t. haar voorwerp die niet hun weerslag hebben gevonden in deze Overeenkomst, zullen Partijen niet binden.
Art. 11.2 Wijzigingen of aanpassingen van deze overeenkomst kunnen door Dienstverlener worden voorgesteld en kunnen worden geaccepteerd worden door Opdrachtgever. Indien een voorstel tot wijziging door Opdrachtgever niet wordt beantwoord binnen 7 dagen, wordt deze geacht te zijn geaccepteerd.
Art. 11.3 De eventuele volledige of gedeeltelijke ongeldigheid, onwettigheid of niet toepasbaarheid van één van de clausules van deze overeenkomst heeft geen invloed op de geldigheid, wettigheid of toepasbaarheid van de andere clausules van deze overeenkomst en, indien van toepassing, onderhandelen de Partijen te goeder trouw over een geldige, wettelijke en toepasselijke vervangende clausule, die de rechten en verplichtingen in de te vervangen clausule zo dicht mogelijk benadert.
Art. 11.4 De Partijen verbinden zich ertoe elk geschil betreffende de toepassing of de interpretatie van deze overeenkomst in onderlinge overeenstemming te beslechten.
Art. 11.5 Een Partij is niet aansprakelijk voor de niet-nakoming van haar verplichtingen onder deze Overeenkomst wanneer dit te wijten is aan redenen welke ontsnappen aan haar redelijke controle zoals, maar niet gelimiteerd tot, brand, overstroming, stakingen, arbeidsonrust of andere storingen in het economische leven, onvermijdbare ongevallen, embargo’s, blokkades, wettelijke beperkingen, oproer, overheidsmaatregelen of niet-beschikbaarheid van transportmiddelen.
Art. 11.6 Deze Overeenkomst wordt beheerst door Belgisch recht. Enkel de rechtbanken van het arrondissement Gent zijn bevoegd voor eventuele geschillen en of interpretatie met betrekking tot deze overeenkomst.
Art. 11.7 De Opdrachtgever laat de Dienstverlener toe om haar naam te gebruiken op haar referentielijst vanaf datum van ondertekening van deze Overeenkomst.