De HCl vorm hoeft in deze formule niet gebruikt te worden. PEG4000 zou in principe niet gebruikt moeten worden.
Lidocaine kan toegevoegd worden aan de watervrije carbomeergel. Als deze niet te vloeibaar is, kan je geleidelijk aan propyleengycol toevoegen. Indien de gel toch te vloeibaar lijkt te worden, kan er extra watervrije carbomeergel toegevoegd worden.
Graag verwijzen we ook naar de compatibiliteitstabel van de zalven en crèmes die terug te vinden is op https://eur01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Ffagroncompoundingservices.be%2Fqanda%2F&data=05%7C02%7Cmagistralehelpdesk%40fagron.be%7C8bad7f6b9e764220d38e08dd0487014b%7C1e73aec561da4df3bae8831b2ae193ae%7C0%7C0%7C638671700066876652%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJFbXB0eU1hcGkiOnRydWUsIlYiOiIwLjAuMDAwMCIsIlAiOiJXaW4zMiIsIkFOIjoiTWFpbCIsIldUIjoyfQ%3D%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=CaJLtVu53VSiyjb13RlEVFPWpkVX5SqfrsCosuYImuQ%3D&reserved=0
Op de site van het MFK staat het volgende; Miconazool base moet gebruikt worden in plaats van miconazoolnitraat, omdat het beter oplosbaar is in propyleenglycol. De Martindale geeft mee dat de nitraatvorm sparingly soluble is in propyleenglycol.
Indien het gaat over een oordruppel voor de uitwendige gehoorgang is het geen probleem om nitraat te gebruiken, gezien deze vorm voor uitwendig gebruik aangewend wordt. Over ciliotoxiciteit is niet direct iets terug te vinden.
Doorgaans wordt 10% vlierbes vloeibaar extract voor siroop gebruikt in een bereiding voor een hoestsiroop.
Phospholipon is een merkproduct dat in België niet (meer?) te vinden is. De samenstelling is de volgende: Natural Lecithin and Phospholipids ; Hydrogenated Lecithin ; Phosphatidylcholine; Hydrogenated Phosphatidylcholine en Lysolecithin.
Hieruit kan er geconcludeerd worden dat de bereiding een liposomale gel betreft = een gel die zorgt voor een verhoogde absorptie van het geneesmiddel. Fagron heeft hiervoor Pentravan in het assortiment als kant-en-klaar alternatief.
De afgewerkte tolusiroop bevat 10% tolubalsem extract. Deze dosering kan ook gehanteerd worden indien gewerkt wordt met het tolubalsem vloeibaar extract en sirupus simplex.
Aangezien er geen stabiliteitsstudies bestaan of de formule niet beschreven staat in een officieel naslagwerk, dienen de algemene richtlijnen gevolgd te worden: 1 maand bij bewaring in een tube.
Basis voor mondgel bevat een bewaarmiddel (parabenen).
Volgende informatie is terug te vinden in de Martindale: “Tetracaine is generally used as the hydrochloride in solutions and creams, and as the base in gels or ointments”
De keuze wordt deze mede bepaald door de basis waarin deze verwerkt wordt.
Voor vaginaal gebruik wordt Pentravan aangeraden. Indien Pentravan vaginaal wordt gebruikt, blijft de werking lokaal gezien de vaginale mucosacellen een andere bouw hebben dan onze huidcellen (waar transdermaal effect optreedt).
De fysische stabiliteit tussen Pentravan en tetracaine is getest en bevestigd.
Meer informatie over Pentravan: https://www.fagron.be/nl-be/pentravan-tools
Gezien er vermelding gemaakt wordt van mucosa, geef ik ook graag volgende informatie mee uit de Martindale: “Tetracaine has high systemic toxicity. Absorption of tetracaine from mucous membranes is rapid and adverse reactions can occur abruptly without the appearance of prodromal signs or convulsions; fatalities have occurred.”
De samenstelling van Benzac wash is de volgende: benzoylperoxide 5%, carbomeer 940, Na c14-16 olefin sulfonaat, acrylaat polymeren, glycerine, NaOH, water. Gezien de samenstelling, zal het product niet één op één kunnen nagemaakt worden.
Volgend voorstel tot formule geeft een benadering: NaOH en carbomeer kunnen eventueel vervangen worden door carbopolgel. Deze zal uiteraard moeten verdund worden, tot de gewenste consistentie bereikt is.
Om het schuimeffect te bereiken, kan natriumlaurylsulfaat (een anion) gebruikt worden. Naar concentratie toe zal dit moeten getest worden, maar doorgaans wordt 1.5 – 2 % gebruikt.
Glycerine kan gebruikt worden om de benzoylperoxide te verwrijven.
Pentravan© is een transdermale of vaginale crèmebasis die tot 15% actief bestanddeel kan verwerken.
De combinatie van gabapentine (klassiek in 6% tot 10%) in Pentravan© wordt vaak voorgeschreven.
Bij de bereiding hiervan neemt u best volgende aanbevelingen in acht:
- Pentravan bevat reeds water. Het toevoegen van een extra hoeveelheid water (ls cosolvent) zal enkel nodig zijn bij hogere concentraties van het actief ingrediënt.
- Gabapentine is een zwitter ion (= molecule met gelijk aantal positief en negatief geladen functionele groepen). Dit zorgt ervoor dat de bereiding meer vloeibaar wordt. U kan door toevoegen van een kleine hoeveelheid (q.s.) polysorbaat de viscositeit van het preparaat behouden.
- Het gebruik van een zalfmolen, Topitec of Unguator zorgt voor een maximale inmenging van het actieve ingrediënt en maximale opnamen door de huid.
Het DAC/NRF geeft meer informatie over het dermaal gebruik van sildenafilcitraat.
“For the treatment of erectile dysfunction in men, semi-solid preparations are being used on a trial basis abroad to achieve a local effect. For women, regulations for so-called “libido creams” have been published abroad (7).”
Indien de crème of gel vaginaal moet toegediend worden, geeft het DAC/NRF volgende informatie mee: “Sildenafil citrate is said to contribute to improved uterine blood flow and to the development of the uterine lining during in vitro fertilization (3, 5).”
Voor beide toepassingen wordt zowel een 1% crème als gel besproken. Als basis voor een crème wordt een O/W crème voorgesteld, bijvoorbeeld gebufferde cetomacrogolcrème. De houdbaarheid is echter beperkt: 14 dagen in de koelkast. De wateroplosbaarheid van sildenafilcitraat is niet bijzonder hoog. Eventueel kan propyleenglycol als cosolvent gebruikt worden.
De 1% gel wordt beschreven als volgt: 2% methylcellulose 4000 waarbij opnieuw propyleenglycol (+/- 10 mL) als cosolvent kan dienen.
In België wordt 400 mPas of 1500 mPas gecommercialiseerd. Om gelijkaardige viscositeit te bekomen zal een hogere concentratie moeten gebruikt worden dan de beschreven 2%.