Een extract is een geconcentreerde bereiding uitgaande van plantaardig (of dierlijk) materiaal, zowel droog als vloeibaar.
De bereiding wordt verkregen door maceratie of door percolatie.
De algemene veronderstelling bij een vloeibaar extract is als volgt: actieve stof in 1 mL vloeibaar extract = actieve stof in 1 g plantaardig (of dierlijk) materiaal. De verhouding is dus 1:1.
De uiteindelijke alcoholgraad ligt doorgaans tussen de 30% en de 70%. Het is een meer geconcentreerde vorm van een tinctuur met een lager alcoholgehalte.
Doorgaans wordt het framboos vloeibaar extract in een concentratie van 10% gebruikt om een frambozensiroop te bekomen.
Frambozenaroma fantasie is geen natuurlijk product, maar een synthetisch.
Het aroma bevat 17% tot 20% ethanol. Om een frambozensiroop te bekomen vanuit frambozenaroma fantasie wordt +/- 1.5% gebruikt.
Opgelet: het frambozenaroma is onlangs gewijzigd van kleur. Vroeger had dit aroma een roze kleur. De nieuwste batches zijn kleurloos. De smaak zelf is echter niet veranderd.