Het Andrews zout, is dit te vergelijken met het vroegere Engels zout (bruisend in water)? Wat is het verschil en wat zijn de kenmerken van beide?

Engels zout bestaat voornamelijk uit magnesiumsulfaat (heptahydraat). Het wordt gebruikt bij magnesiumtekort en werkt laxerend. In baden kan het spierontspannend werken.

Andrews zout bestaat uit 22,6% Natrium bicarbonaat, 19,5% citroenzuur, 17,4% magnesiumsulfaat en saccharose.
De combinatie van natriumbicarbonaat en citroenzuur creëert een bruisend effect dat maagzuur neutraliseert en de spijsvertering bevordert, terwijl het magnesiumsulfaat een mild laxerend effect heeft.

Is natriumbicarbonaat hetzelfde als bakpoeder? Kan dit in de keuken gebruikt worden?

Bakpoeder of natriumbicarbonaat is een alkalische stof die in beperkte hoeveelheden aan beslag kan toegevoegd worden om het deeg goed te doen rijzen en gebak luchtig te maken.
Natriumbicarbonaat produceert koolstofdioxide als er een zuur aanwezig is, zoals karnemelk. Als dit niet aanwezig is, zal het deeg wellicht niet rijzen. Het bakpoeder uit de supermarkt bevat meestal naast natriumbicarbonaat ook nog een droog zuur (wijnsteenzuur of citroenzuur), zodat het toch een rijzend effect heeft ook al zou er geen zuur in het recept zelf aanwezig zijn. Beide zuren kunnen ook via Fagron aangekocht worden.

Welke kristalvorm heeft natriumbicarbonaat?

De verschijningsvorm van een grondstof is batchafhankelijk. Indien u twijfelt of de verschijningsvorm binnen de specificaties van de grondstof ligt, kan u het analysecertificaat raadplegen. Het analysecertificaat van elke batch kan u terugvinden op Fagron.be bij de betreffende grondstof of op https://fagron.com/documents/?type=coa&s=

Doorgaans is natriumbicarbonaat een wit kristallijn poeder.