Uit FNA kan volgende formule voor salicylzuur (90 micron) 6% gel gehaald worden:
Acidum salicylicum 6 g
Alcohol ketonatus 95% v/v 16 g
Hypromellosum (4000mPa.s) 2 g
Natrii dihydrogenophosphas dihydricus 100 mg
Propylenglycolum 62 g
Aqua purificata 15,9 g
102 g = 100 mL
Bereidingswijze:
Oplossen van het natriumdiwaterstoffaat-dihydraat in een kleine hoeveelheid gezuiverd water. Mengen van de oplossing met de propyleenglycol en de geketoneerde alcohol 95% (v/v). Oplossen van het salicylzuur in de oplossing. Dispergeren van de hypromellose in de oplossing. Mengen met de rest van het gezuiverd water. Uitvullen in de verpakking. Oplossen van de hypromellose door laten staan van de gel gedurende 2 uur.
Bewaring: Tube, 12 maanden; beneden 25°C, niet in de vriezer.