Is erythromycine verenigbaar met hydrofiele anionische crème (cetylcrème)?

Een theoretische benadering geeft aan dat hydrofiele anionische crème (cetylcrème) natriumlaurylsulfaat bevat. Natriumlaurylsulfaat is anionogeen.
Erythromycine kan hiermee een cmplex vormen. Het artikel Matschiner et al. bespreekt ook deze complexvorming. Een eerste veronderstelling kan gemaakt worden dat erythromycine en hydrofiele anionische crème (cetylcrème) niet verenigbaar zijn.

De TMF formule ‘Erythromycine 3% en benzoylperoxide 5% hydrofiele gel’ maakt ook gebruik van natriumlaurylsulfaat.
Gebasseerd op beide wetenschappelijke bronnen kan gesteld worden dat erythromycine kan verwerkt worden in hydrofiele anionische crème (cetylcrème).

Het is moeilijk om een sluitend antwoord te geven op deze vraag gezien verschillende wetenschappelijke bronnen andere conclusies trekken.

Belangrijke opmerking bij de TMF formule: Deze gel bevat geen ethanol omwille van de onverenigbaarheid die zich voordoet tussen het carbomeer en erythromycine ten gevolge van de min of meer belangrijke oplosbaarheid van erythromycine in functie van de alcoholgraad. Met carbomeer 980, zoals gebruikt in de carbomeergel van het TMF, verkrijgt men een elastische massa, welke met deze samenstelling aan actieve bestanddelen moeilijk op de huid kan aangebracht worden. Het werd bijgevolg vervangen door carbomeer 974P dat een kleinere moleculaire massa bezit dan carbomeer 980.

Galenische vorm: Halfvaste preparaten
Type: Bereidingsvraag
Grondstof: Erythromycine
Gerelateerd aan: Hydrofiele anionische crème (cetylcrème)
CNK: 0486985, 0486993, en 0487009