Is azithromycine stabiel in SyrSpend® SF? Wat is de bereidingswijze?

Op heden zijn er geen stabiliteitsdata beschikbaar van azithromycine in SyrSpend®.
Voor het magistraal bereiden van een azithromycine wordt gekeken naar het commerciële preparaat.
Azithromycine is het meest stabiel bij een hogere pH en een lage temperatuur.
De pH van het commerciële preparaat varieert tussen pH 8 en pH 11. De optimale pH is 9.
Rekening houdende met de samenstelling van het commerciële preparaat worden volgende formule en bereidingswijze gehanteerd
• Azithromycine X g
• SyrSpend® SF pH4 dry 3.25 g
• Natriumbicarbonaat +/- 0.077 g
• Geconserveerde suikersiroop q.s. (richtlijn: 62 g)
• Gezuiverd water ad 100 mL

1. Weeg de verschillende bestanddelen af.
Opmerking: ga na of de gebruikte azithromycine tabletten/gelulen geplet mogen worden. Draag hierbij maskers en handschoenen.
2. Verwrijf azithromycine en natriumbicarbonaat.
3. Meng met SyrSpend® SF pH4 dry.
Opgelet: SyrSpend® SF pH4 dry is enkel beschikbaar als unit dose.
Eén unit dose SyrSpend® SF pH4 dry kan gebruikt worden voor twee bereidingen azithromycine suspensie.
4. Voeg gezuiverd water en geconserveerde suikersiroop toe tot het gewenste volume bereikt is.
5. Etiketteer (bewaren in de koelkast & schudden voor gebruik)

Opmerkingen
• Bewaring in de koelkast in een opake fles.
• Een houdbaarheid van 7 dagen wordt toegewezen. Dit stemt overeen met de commercieel beschikbare preparaten.
• Het wordt ten sterkste aanbevolen om de pH van de suspensie te controleren. Indien nodig kan extra natriumbicarbonaat toegevoegd worden.
De opgegeven hoeveelheid natriumbicarbonaat is getest maar kan variëren op basis van specifieke omstandigheden initiële pH, totale volume,..)
• Indien gewenst kan een aroma toegevoegd worden. Houd er rekening mee dat het toevoegen van een aroma (zoals frambozenaroma) invloed kan hebben op de pH van de suspensie.
• Gezien de combinatie met geconserveerde suikersiroop (omwille van heel slechte smaak azithromycine) wordt een lagere concentratie van SyrSpend® SF pH4 gebruikt.
Om een gelijkaardige viscositeit te verkrijgen zoals de gekende gereconstitueerde SyrSpend® SF suspensies wordt aangeraden om de hoeveelheid geconserveerde suikersiroop geleidelijk aan te verhogen en aan te lengen met gezuiverd water zo nodig.
In samenspraak met het APB kunnen volgende alternatieven ook overwogen worden
• Nakijken of azithromycine het eerste keuze antibioticum is voor de patiënt/indicatie (zie BAPCOC). Als er een ander antibioticum aangewezen is, dit voorstellen aan de voorschrijver.
• Voor behandelingen die niet onmiddellijk gestart moeten worden (kleine kans waarschijnlijk) kan parallelimport overwogen worden.
Houd hierbij rekening dat dit meerdere dagen kan duren en niet terugbetaald is.
• Gelulen bereiden met de juiste eenheidsdosis en deze, indien mogelijk, zo doorslikken. Medispend kan helpen om het doorslikken te vergemakkelijken.
• Als de patiënt de gelulen niet kan doorslikken, de gelule eventueel openen en vermengen met voedsel. Azithromycine heeft een slechte smaak, maar chocopasta kan de smaak meestal goed helpen maskeren.
Opmerking: houd er rekening mee dat de combinatie met voeding invloed kan hebben op de opname van medicatie!

Galenische vorm: Oplossing inwendig gebruik
Type: Bereidingsvraag
Grondstof: Azithromycine
Gerelateerd aan: SyrSpend® SF PH4 Cherry, SyrSpend® SF pH4 Dry UD 100 ML, en SyrSpend® SF Ph4 Unflavoured