Welkom op onze vraag & antwoord pagina over magistrale bereidingen.
Op deze pagina vindt u een uitgebreide verzameling van meer dan 1000 veelgestelde vragen en antwoorden, zorgvuldig samengesteld en beoordeeld door onze ervaren apothekers. Of u nu op zoek bent naar informatie over maximale doseringen, de verenigbaarheid van grondstoffen of andere vragen hebt over bereidingen, u bent hier op de juiste plek. Voeg links uw trefwoord in de grijze zoekbalk in en maak gebruik van de filters om uw antwoorden te verfijnen.

Heeft u al kennisgemaakt met onze digitale bereidingsassistent, Jules Gelule? Jules put zijn kennis niet alleen uit talrijke officiële naslagwerken over bereidingen, hij kent bovendien het antwoord op alle vragen die ooit werden gesteld aan de magistrale helpdesk van Fagron! Dankzij deze rijke bron aan expertise kan Jules Gelule u snel en accuraat naar een antwoord op uw vraag loodsen.
Wacht niet langer en laat Jules Gelule je helpen bij je bereidingsvraagstukken!
Bekijk de meest populaire documenten hieronder voor een snel antwoord op algemene vragen.




Mocht u geen antwoord vinden op uw vraag, dan staat onze Fagron klantendienst altijd klaar om u verder te helpen via e-mail info@fagron.be of telefoon 0800 128 80.
Welke vorm van miconazool kan ik gebruiken in een orale gel?
In het Fagron assortiment kan u zowel miconazool als miconazoolnitraat vinden. Voor toepassing in de mondholte (per definitie uitwendig gebruik) kunnen beide vormen aangewend worden, al geniet miconazool base een duidelijke voorkeur in de literatuur. De nitraatvorm is minder aangewezen omwille van de smaak en kan bovendien aanleiding geven tot gastro-intestinale bijwerkingen. Hoewel de gel lokaal gebruikt wordt, kan doorslikken …
Gerelateerd aan: Daktarin en Miconazoolnitraat
Kan collargol (zilver colloidaal uitwendig gebruik) gebruikt worden om zetpillen te maken zonder eerst opgelost te worden? Kan het alleen verpletterd worden?
Voor de bereiding van zetpillen met collargol (zilver colloidaal uitwendig gebruik) wordt verwezen naar onderstaande TMF formule (https://www.mfk-qmp.be/nl/formules/collargol-zetpillen-met-150-mg):
Samenstelling
• Zilver colloidaal, voor uitwendig gebruik 0.15g
• Glycerol 0.075g
• Gezuiverd water 0.075g
• Suppocire as2 x ad 1 pc
Bereidingswijze
Bereiding van 10 zetpillen met 150 mg collargol 1. Weeg, in een kleine schaal, 3,30 g van …
Is erythromycine verenigbaar met hydrofiele anionische crème (cetylcrème)?
Een theoretische benadering geeft aan dat hydrofiele anionische crème (cetylcrème) natriumlaurylsulfaat bevat. Natriumlaurylsulfaat is anionogeen.
Erythromycine kan hiermee een cmplex vormen. Het artikel Matschiner et al. bespreekt ook deze complexvorming. Een eerste veronderstelling kan gemaakt worden dat erythromycine en hydrofiele anionische crème (cetylcrème) niet verenigbaar zijn.
De TMF formule ‘Erythromycine 3% en benzoylperoxide 5% hydrofiele gel’ maakt ook gebruik van …
Gerelateerd aan: Hydrofiele anionische crème (cetylcrème)
Hoe moet de apotheker opletten bij bereidingen met tretinoïne?
Voor tretinoïne is het niet aangeraden om te bereiden met een metalen spatel. Dit zorgt voor inactivatie van het actief bestanddeel.
Zie ook de site van het MFK : https://www.mfk-qmp.be/nl/formules/tretinoine-hydrofiele-creme-005
De bereiding zelf zal dus met stamper en mortier moeten gemaakt worden.
Aflevering mag in een tube als deze aluminium gecoat zijn.
Zwangere vrouwen komen beter niet in contact met …
Moet een erythromycine lotion citroenzuur bevatten? Zo ja, waarom?
Er wordt aangeraden om de TMF formule te gebruiken: https://www.mfk-qmp.be/nl/formules/erythromycine-hydroalcoholische-oplossing-4.
Deze bevat inderdaad watervrij citroenzuur (0,4%). Citroenzuur wordt gebruikt om de ideale pH te bekomen voor de pH stabiliteit van erythromycine (pH 8).…
Gerelateerd aan: Citroenzuur watervrij
Wat is het verschil tussen fenol (kristallen) en vloeibare fenol?
Fagron heeft enkel fenol (kristallen) in het gamma. Een fenoloplossing kan bereid worden uitgaande van de fenol (kristallen).
Benzophenolum liquefactum (fenoloplossing) is een bereiding uit de Belgische Pharmacopee IV.
Deze farmacopee vermeldt onderstaande bereidingsmethode :
Verwarm op het waterbad, bij gematigde temperatuur, de 10 delen benzofenol (=fenol).
Meng met de gesmolten massa 1 deel water (waarbij deel = gewichtsdeel).
Deze …
Is erythromycine verenigbaar met Beeler basis?
Een theoretische benadering geeft aan dat Beeler basis cetostearylalcohol emulsie type B = Lanette SX = Cetostearylalcohol + NaCetearylsulfaat + Nalaurylsulfaat bevat. Natriumlaurylsulfaat is anionogeen.
Erythromycine kan hiermee een complex vormen. Het artikel Matschiner et al. bespreekt ook deze complexvorming. Een eerste veronderstelling kan gemaakt worden dat erythromycine en Beeler basis niet verenigbaar zijn.
Het wetenschappelijk artikel ‘An Evaluation of …
Gerelateerd aan: Beelerbasis
Hoe wordt Bonain mengsel bereid?
Het Bonain mengsel bestaat uit 3 verschillende grondstoffen: cocaïne hydrochloride, levomenthol en fenol.
Voor het mengen in gelijke delen is er geen vooropgestelde richtlijn. De 3 grondstoffen kunnen op zich gewoon vermengd worden tot de vervloeiing. Het is aan te raden om het mengsel in een donkerbruine fles buiten invloed van licht te bewaren.…
Gerelateerd aan: Fenol (Kristallen) en Levomenthol
Een oplossing van minoxidil in TrichoSol is wit, terwijl minoxidil oplossingen normaal waterachtig zijn. Is dit normaal?
TrichoSol op zich is melkachtig van kleur. In TrichoSol kan maximaal 7% minoxidil verwerkt worden. Om na te gaan of de minoxidil volledig is opgelost: laat de oplossing even staan en controleer of er zich kristallen op de bodem bevinden.…
Gerelateerd aan: TrichoSol™
Wat is het verschil tussen zwavel en neergeslagen zwavel?
De CAS nummers in de EP en USP voor zwavel en neergeslagen zwavel zijn hezelfde, waaruit afgeleid kan worden dat dit over dezelfde chemische stof gaat.
In de EP wordt enkel gesproken van zwavel, in de USP komt ook neergeslagen zwavel ter sprake. De Martindale beschrijft volgend uitwendig gebruik: “Sulfur is a keratolytic, a mild antiseptic, a mild antifungal, and …