De formule uit het TMF voor een watervrije carbomeergel geeft een plakkerige bereiding. Zijn er tips om een minder plakkerige gel te bekomen?

Voor het bereiden van de watervrije carbomeergel wordt er verwezen naar de samenstelling en werkwijze zoals beschreven in het TMF. Volgens de omschrijving heeft u diezelfde samenstelling en werkwijze gevolgd. Hierdoor kunnen er geen tips worden gegeven om deze formule minder kleverig te maken.

Een andere mogelijkheid zou het bereiden zijn van een hydroxypropylcellulose gel volgens volgende methode beschreven door de KU Leuven:

Bereid 60g HPC gel:
Weeg in een bekerglas 4g HPC (Klucel GF) en 8g propyleenglycol en meng tot alle HPC bevochtigd is met propyleenglycol. Voeg toe 48g water van ongeveer 75°C en meng tot een witte klontervrije suspensie wordt verkregen. Dek de gel af, laat afkoelen tot kamertemperatuur en plaats overnacht in de koelkast.

Inbrengen van de geneesmiddelen:
Tarreer een bekerglas met glazen roerstaaf, noteer het tarragewicht. Weeg in dit bekerglas 47g ethanol of isopropanol en 3 flufenaminezuur en los op. Na oplossen, weeg in dit bekerglas 50g van de voorafbereide HPC gel. Voeg porties toe van ongeveer 20g. Enkel na homogeen verdelen van de toegevoegde hoeveelheid gel in de geneesmiddelen-oplossing mag een nieuwe portie worden toegevoegd.
Wanneer alles is vermengd plaats het bekerglas met roerstaaf op de balans en breng op gewicht (Tarragewicht + 100) met de alcohol. Verpak de gel onmiddellijk in een tube.

Galenische vorm: Halfvaste preparaten
Type: Bereidingsvraag
Grondstof: Watervrije Carbomeergel TMF
CNK: 2789469