Volgende bereiding geeft een neerslag. Hoe komt dit? 100 ml munt-eau-de-vie 5 g lidocaïne HCL 50 ml chloorhexidine dicluconaat 300 ml glycerine en water ad 1L

Het neerslaan is eenvoudig te wijten aan de chloorhexidine+ en Cl- interactie van lidocaïne HCL, waarbij onoplosbaar chloorhexidinehydrochloride wordt gevormd.

Het verkiest de voorkeur om de lidocaïne zoutvorm te vervangen door de base. De pH kan dan echter te alkalisch zijn voor de stabiliteit van chloorhexidine en aanzuren met verdund azijnzuur dient te geschieden bij pH = +/- 4,5.

In welke basis kan ik chloorhexidinedigluconaat 20% oplossing verwerken?

Er moet rekening gehouden worden met wat er in Martindale staat omtrent onverenigbaarheden: ‘Chloorhexidinezouten zijn onverenigbaar met zepen en andere anionische materialen. De activiteit kan verminderd zijn in aanwezigheid van suspendeermiddelen zoals alginaten en tragacanth, onoplosbare poeders zoals kaolien en onoplosbare verbindingen van calcium, magnesium en zink. Chloorhexidineacetaat is onverenigbaar met kaliumjodide. Bij een concentratie van 0,05% zijn chloorhexidinezouten onverenigbaar met boraten, bicarbonaten, carbonaten, chloriden, citraten, nitraten, fosfaten en sulfaten, waarbij zouten met een lage oplosbaarheid worden gevormd die uit de oplossing kunnen neerslaan. Bij verdunningen van 0,01% of meer zijn deze zouten over het algemeen oplosbaar. In hard water kunnen onoplosbare zouten ontstaan. Chloorhexidinezouten worden geïnactiveerd door kurk’

Chloorhexidine (en zouten) zijn dus onverenigbaar met anionogene crèmes:
Bevatten bijvoorbeeld:
– Natriumlaurylsulfaat
– Sorbinezuur
Dus niet met
1. AVA (Sorbinezuur)
2. Cetomacrogolcrème (Sorbinezuur)
3. Lanettewascrème (Sorbinezuur)
4. Hydrofiele anionische crème (Natriumlaurylsulfaat)
5. Waterhoudende wolvetalcoholenzalf (Sorbinezuur)
6. Beeler
Mogelijks wel met
1. Niet-ionogene emulsiebasis
2. Cetomacrogolcrème zonder sorbinezuur (ex tempore te bereiden)

Het FNA biedt ook volgende formule aan
– chloorhexidine digluconaat x g
– cetomacrogolwas 15 g
– cetiol V 20 g
– sorbitol 4 g
– gezuiverd water ad 100 g

Ik wil graag een kleurloze, niet-prikkende ontsmettingsspray maken als huisbereiding. Welke houdbaarheid kan hier gehanteerd worden?

Als een houdbaarheidstermijn wetenschappelijk is bewezen, kan deze gebruikt worden.
Onderstaande FNA-formule (chloorhexidinedigluconaat waterige oplossing 0,05%) heeft een houdbaarheid van 6 maanden.

Samenstelling:
• Chloorhexidine digluconaatoplossing 20% 0.25g
• Water gezuiverd ad 100g

Bereidingswijze:
Tarreer een beker. Weeg het werkzame bestanddeel afzonderlijk af. Breng in deze beker 0,266 g chloorhexidinedigluconaatoplossing 20 % (m/V). Vul aan tot 100 g met vers gekookt en afgekoeld gezuiverd water; houd hierbij rekening met de tarra. Schud de oplossing om te homogeniseren. Vul de bereiding af in een bruine glazen fles.

Bewaring :
Bij een temperatuur tussen 15 °C en 25 °C.
Vervaldatum :
6 maanden.

Kan Chloorhexidinedigluconaat 20% oplossing gebruikt worden om een mondbad te maken?

Dit is geen probleem gezien chloorhexidinedigluconaat is opgelost in water. Volgens het TMF kunt u volgend mondbad (chloorhexidinedigluconaat mondbad 0,2%) bereiden:

Samenstelling:
• Chloorhexidine digluconaatoplossing 20% 2g
• Ethanol 96 %, drinkbare 10g
• Pepermunt vlugolie 1gtte
• Sorbitol vloeibaar niet kristalliseerbaar 70% 100g
• Water gezuiverd ad 200ml

Bereidingswijze:
Weeg het werkzame bestanddeel afzonderlijk af. Breng in een bruine fles van 200 ml, 2,13 g of 2,0 mL chloorhexidinedigluconaatoplossing 20 % (m/V). Voeg daarna achtereenvolgens 10 g ethanol 96 procent en 1 druppel pepermuntolie toe en meng zorgvuldig na elke toevoeging. Voeg 100 g vloeibaar sorbitol niet-kristalliseerbaar toe aan de bruine fles. Meng zorgvuldig om te homogeniseren. Vul aan tot 200 ml met gezuiverd water. Meng zorgvuldig om te homogeniseren. Lever de bereiding als dusdanig af.

Bewaring :
Bij een temperatuur tussen 15 °C en 25 °C.
Vervaldatum :
6 maanden.

Is er een alternatief voor chloorhexidine?

Fagron heeft zowel chloorhexidinediacetaat als chloorhexidinedigluconaat 20% oplossing in het assortiment.
Naar toepassing toe wordt chloorhexidinediacetaat vaak gebruikt in een poeder of vette zalf. Digluconaat komt eerder in aanmerking wanneer de bereiding van een oplossing gevraagd wordt omwille van oplosbaarheid.
De Martindale geeft het volgende mee
– Diacetaat: sparingly soluble in water (1/55), soluble in alcohol (1/15), slighlty soluble in glycerol and in propyleenglycol
– Gluconaat: Miscible with water, with not more than 5 parts of alcohol, and with not more than 3 parts of acetone.