Met welke zalfbasissen is chloorhexidinediacetaat verenigbaar?

Chloorhexidinediacetaat heeft een optimale bactericide werking bij pH 5-7.
Chloorhexidinediacetaat is onverenigbaar met anionogene crèmes. Bijgevolg kan chloorhexidinediacetaat niet verwerk worden in
1. AVA
2. Cetomacrogolcrème
3. Lanettewascrème
4. Hydrofiele anionische crème
5. Waterhoudende wolvetalcoholenzalf
6. Beeler basis

Chloorhexidinediacetaat is wel verenigbaar met
1. Niet-ionogene emulsiebasis
2. Cetomacrogolcrème zonder sorbinezuur (ex tempore te bereiden)

Kan er voor de bereiding van zalven en crèmes overgeschakeld worden naar chloorhexidinediacetaat in plaats van Chloorhexidinedigluconaat 20% Oplossing?

Er moet rekening gehouden worden met wat er in Martindale staat omtrent onverenigbaarheden: ‘Chloorhexidinezouten zijn onverenigbaar met zepen en andere anionische materialen. De activiteit kan verminderd zijn in aanwezigheid van suspendeermiddelen zoals alginaten en tragacanth, onoplosbare poeders zoals kaolien en onoplosbare verbindingen van calcium, magnesium en zink. Chloorhexidineacetaat is onverenigbaar met kaliumjodide. Bij een concentratie van 0,05% zijn chloorhexidinezouten onverenigbaar met boraten, bicarbonaten, carbonaten, chloriden, citraten, nitraten, fosfaten en sulfaten, waarbij zouten met een lage oplosbaarheid worden gevormd die uit de oplossing kunnen neerslaan. Bij verdunningen van 0,01% of meer zijn deze zouten over het algemeen oplosbaar. In hard water kunnen onoplosbare zouten ontstaan. Chloorhexidinezouten worden geïnactiveerd door kurk’

Chloorhexidine (en zouten) zijn dus onverenigbaar met anionogene crèmes:
Bevatten bijvoorbeeld:
– Natriumlaurylsulfaat
– Sorbinezuur
Dus niet met
1. AVA (Sorbinezuur)
2. Cetomacrogolcrème (Sorbinezuur)
3. Lanettewascrème (Sorbinezuur)
4. Hydrofiele anionische crème (Natriumlaurylsulfaat)
5. Waterhoudende wolvetalcoholenzalf (Sorbinezuur)
6. Beeler
Mogelijks wel met
1. Niet-ionogene emulsiebasis
2. Cetomacrogolcrème zonder sorbinezuur (ex tempore te bereiden)

Naar toepassing toe wordt chloorhexidinediacetaat vaak gebruikt in een poeder of vette zalf. Digluconaat komt eerder in aanmerking wanneer de bereiding van een oplossing gevraagd wordt omwille van oplosbaarheid.
De Martindale geeft het volgende mee
– Diacetaat: sparingly soluble in water (1/55), soluble in alcohol (1/15), slighlty soluble in glycerol and in propyleenglycol
– Gluconaat: Miscible with water, with not more than 5 parts of alcohol, and with not more than 3 parts of acetone.

Kan chloorhexidinediacetaat als alternatief gebruikt worden voor chloorhexidinedigluconaat? Wordt chloorhexidinediacetaat ook gebruikt als antisepticum?

Op vlak van behandeling kunnen onderstaande aanbevelingen gebruikt worden:
– Activiteit
Chloorhexidine is een bisbiguanide-antisepticum en ontsmettingsmiddel dat bactericide of bacteriostatisch is tegen een groot aantal Gram-positieve en Gram-negatieve bacteriën. Het is effectiever tegen Gram-positieve dan Gram-negatieve bacteriën, en sommige soorten Pseudomonas en Proteus hebben een lage gevoeligheid. Het is relatief ineffectief tegen mycobacteriën. Chloorhexidine remt sommige virussen en is actief tegen sommige schimmels. Het is inactief tegen bacteriële sporen bij kamertemperatuur. Chloorhexidine is het meest actief bij een neutrale of licht zure pH.
– Gebruik
Voor pre-operatieve huiddesinfectie en handenwassen wordt chloorhexidine gebruikt als een 0,5% oplossing van het acetaat of gluconaat in alcohol (70%) of als een 2 of 4% detergentoplossing van het gluconaat. Voor desinfectie van wonden, brandwonden of andere huidbeschadigingen of -aandoeningen wordt chloorhexidine gebruikt als een 0,05% waterige oplossing van het acetaat of gluconaat, als een tuleverband geïmpregneerd met chloorhexidineacetaat 0,5%, of als een crème of poeder met chloorhexidineacetaat of gluconaat 1%. Preparaten met chloorhexidineacetaat of -gluconaat 0,015% en cetrimide 0,15% worden ook gebruikt voor het reinigen en desinfecteren van huid en wonden. In de verloskunde wordt chloorhexidinegluconaat gebruikt als 0,05% waterige oplossing of als 1% crème. De crème wordt ook gebruikt als barrière tegen bacteriële handinfectie.
Chloorhexidinegluconaat wordt gebruikt in een 1% tandgel, 0,2% mondspray en 0,1 tot 0,2% mondwater voor de preventie van tandplak en de preventie en behandeling van gingivitis en bij de behandeling van orale candidiasis. Er is ook een slow-release formule beschikbaar die 2,5 mg chloorhexidinegluconaat bevat voor inbrenging in parodontale pockets. Een 0,02% oplossing kan worden gebruikt als blaasspoeling bij sommige urineweginfecties. Een gel met 0,25% chloorhexidinegluconaatoplossing en lidocaïnehydrochloride is gebruikt bij katheterisatie en cystoscopie. Voor de nooddesinfectie van schone instrumenten wordt een onderdompeling van 2 minuten in chloorhexidineacetaat of gluconaat 0,5% in alcohol (70%) gebruikt; voor de opslag en desinfectie van schone instrumenten wordt een onderdompeling van 30 minuten in een 0,05% waterige oplossing met 0,1% natriumnitriet om metaalcorrosie te remmen gebruikt. Als antimicrobieel conserveermiddel wordt chloorhexidine gebruikt in een concentratie van 0,01% van het acetaat of gluconaat in oogdruppels. Oplossingen met 0,002 tot 0,006% chloorhexidinegluconaat zijn ook gebruikt voor desinfectie van hydrofiele contactlenzen.