Wat is het verschil tussen framboos vloeibaar extract en frambozenaroma fantasie?

Een extract is een geconcentreerde bereiding uitgaande van plantaardig (of dierlijk) materiaal, zowel droog als vloeibaar.
De bereiding wordt verkregen door maceratie of door percolatie.
De algemene veronderstelling bij een vloeibaar extract is als volgt: actieve stof in 1 mL vloeibaar extract = actieve stof in 1 g plantaardig (of dierlijk) materiaal. De verhouding is dus 1:1.
De uiteindelijke alcoholgraad ligt doorgaans tussen de 30% en de 70%. Het is een meer geconcentreerde vorm van een tinctuur met een lager alcoholgehalte.
Doorgaans wordt het framboos vloeibaar extract in een concentratie van 10% gebruikt om een frambozensiroop te bekomen.

Frambozenaroma fantasie is geen natuurlijk product, maar een synthetisch.
Het aroma bevat 17% tot 20% ethanol. Om een frambozensiroop te bekomen vanuit frambozenaroma fantasie wordt +/- 1.5% gebruikt.
Opgelet: het frambozenaroma is onlangs gewijzigd van kleur. Vroeger had dit aroma een roze kleur. De nieuwste batches zijn kleurloos. De smaak zelf is echter niet veranderd.

Welke aroma’s zijn beschikbaar bij Fagron?

De verschillende aroma’s in het gamma van Fagron zijn: aroma voor siroop, bananenaroma en frambozenaroma fantasie.
De bananen-, en frambozenaroma’s zijn suikervrij.
Daarnaast worden sommige extracten ook gebruikt als smaakstof.

Waarom wordt het aangeraden om frambozenaroma toe te voegen aan methadon siroop?

Als methadon in siroop afgeleverd wordt, dan wordt meestal de formule van het TMF gebruikt:

R/ Methadonhydrochloride 100 mg
Watervrij citroenzuur 100 mg
Bananenaroma 100 mg
Glycerol 10 g
Enkelvoudige siroop 40 g
Water voor bewaring q.s. ad 112 g (of 100 ml).

Deze formule maakt gebruik van bananenaroma. Daarnaast bevat het citroenzuur om de methadonhydrochloride goed in oplossing te houden en deels voor de smaak. Soms wordt een extra zwelmiddel toegevoegd om eventuele injectie van het preparaat door de patiënt te vermijden.

Frambozenaroma heeft een sterk zure pH (1,9-2,5) en wordt gebruikt om dezelfde redenen als citroenzuur (pH en smaak) in de TMF-formule.