Is lactose stabiel in SyrSpend® SF? Wat is de bereidingswijze?

Lactose blijkt het meest stabiel bij een zure pH. Er wordt aangeraden om gebruik te maken van SyrSpend® SF pH4.

SyrSpend® SF pH4 Liquid
1. Weeg het actief bestanddeel af en plet in een mortier tot een fijn poeder.
2. Bevochtig het poedermengsel met een kleine hoeveelheid SyrSpend® SF Liquid, zodat een homogene pasta wordt bekomen.
3. Voeg, volgens de geometrische dilutiemethode, SyrSpend® SF pH4 Liquid toe tot eindvolume.
4. Vul af in een geschikt eindrecipiënt.
Etiket: schudden voor gebruik + in de koelkast bewaren.

SyrSpend® SF pH4 dry (poeder voor reconstitutie, UD verpakking)
1. Weeg het actief bestanddeel af en breng over in het recipiënt met SyrSpend® SF pH4 6,5g.
2. Homogeniseer de poeders door schudden.
3. Voeg water toe tot eindvolume en schud krachtig
Etiket: schudden voor gebruik + in de koelkast bewaren.

Aangezien er (nog) geen stabiliteitsstudies ter beschikking zijn, wordt de houdbaarheid bepaald volgens de richtlijn uit de USP voor orale, waterige preparaten: 2 weken houdbaar bij koelkasttemperatuur.

Heeft lactose een bepaalde geur?

De verschijningsvorm & eventuele geur van een grondstof is batchafhankelijk. Indien u twijfelt of de verschijningsvorm binnen de specificaties van de grondstof ligt, kan u het analysecertificaat raadplegen. Het analysecertificaat van elke batch kan u terugvinden op Fagron.be bij de betreffende grondstof of op https://fagron.com/documents/?type=coa&s=

Aan lactose monohydraat wordt echter geen karakteristieke geur toegeschreven. De MSDS fiche bevestigt inderdaad dat lactose een geurloze stof is.

Bij twijfel, gelieve de specifieke situatie, CNK, grondstof en batch te omschrijven via mail en door te sturen naar info@fagron.be. U zal via deze weg verder geholpen worden.

Is er een lijst van de belangrijkste werkzame bestanddelen die niet verenigbaar zijn met lactose?

Er is geen lijst van alle actieve ingrediënten die een Maillard-reactie veroorzaken. Een Maillard-reactie is een interactie van reducerende suikers en aminozuren die een niet-enzymatische bruinkleuring veroorzaakt. In het algemeen wordt voorgesteld te zoeken naar primaire aminen in het product. Als dat het geval is, wordt voorgesteld mannitol als excipiëns te gebruiken.

Dit zijn enkele veel voorkomende grondstoffen:
Foliumzuur, fluoxetine, hydralazine, sulpiride, finasteride,…