Hoe wordt vlozaad geheel in water bereid?

In het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, samengesteld door Dr. Geert Verhelst, staat het volgende vermeld:

Vlozaad geheel kan tot 19 maal hun gewicht aan vocht opnemen. Het zwelvermogen is dus heel groot.
Breng de zaden in wat water en laat zwellen. Neem het in en laat volgen door nog een vochtopname van ongeveer 150 ml per 5 g zaad.

Wat is het land van herkomst van vlozaad geheel?

De oorsprong van een referentie zoals vlozaad geheel is steeds lotafhankelijk. Deze informatie kan doorgaans teruggevonden worden op het conformiteitscertificaat. Het certificaat van elke batch kan u terugvinden op fagron.be bij de betreffende grondstof of op https://fagron.com/documents/?type=coa&s= “. Bij verdere vragen kunt u steeds terecht bij de klantendienst van Fagron met de vermelding van het specifieke lotnummer van het betreffende product.

Hoe kan vlozaad geheel geadviseerd worden in geval van te hoge cholesterol?

In het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, samengesteld door Dr. Geert Verhelst, staat het volgende vermeld:

Vlozaad werkt hypolipemiërend: cholesterolverlagend (verlaagt het serumcholesterolgehalte) en triglyceridenverlagend. De mucopolysacchariden in de vezels vormen met de door gal afgescheiden cholesterol en met triglyceriden onabsorbeerbare complexen en voeren deze via de stoelgang af; waardoor de lever nieuwe galzoeten moet maken van cholsterol uit het bloed; ook door het aanwezige linolzuur. Vlozaad wordt beschouwd als de meest cholesterolverlagende vezel, meer dan bv. lijnzaad en haverzemelen. Men ziet na 12 weken een daling van de totale cholesterol met 15,8%, van de LDL-cholesterol met 23%, stijging van de HDL-cholesterol met 10,7%, daling van de triglyceriden met 20,9%.

Het zijn voornamelijk de vlozaadhulzen die hypolipemiërend werken. Er wordt bij een hoog cholesterolgehalte een dosering aanbevolen van 2 maal 3,5 g per dag. Er wordt steeds aangeraden om voldoende vocht in te nemen.